Västbergaköket

Välkomna till vår trevliga matsal med fantastisk mat lagad från grunden. I köket arbetar kockarna Augin Velentino och Elias Lidblad som tidigare har många års erfarenhet av att driva restaurang och arbeta som kock och köksmästare i restauranger på Gotland och i Stockholm. Tillsammans med kockarna jobbar Marie som kallskänka och ansvarar för den uppskattade salladsbuffén. I köket jobbar också våra köksbiträden Ratree, Davorka och Mehreteab med allt som rör salladsbuffé och servis.

Kockarnas ord:
Med vår bakgrund från restaurangvärlden vill vi förändra den negativa bilden som ofta finns av skolmaten. Med smaker, utseende samt bemötande vill vi att lunchen blir en upplevelse med restaurangkänsla. Vi försöker bygga en bra relation med eleverna för att få dem att prova nya smaker och rätter. Vi lägger stort värde i det ”lilla extra” i vår matlagning, för att hitta en bra balans i smakerna. Vi lagar mat med stor variation och introducerar rätter från hela världen. Ibland har vi temadagar och önskeveckor. I den mån det går lagar vi maten från grunden.

Med god och näringsrik kost är vår tanke att eleverna klarar skolarbetet bättre. Varje dag serveras en vällagad varmrätt, veckans soppa och en stor salladsbuffé med en blandning av råa och tillagade grönsaker, röror och baljväxter. Till maten finns hårt bröd och mjölk eller vatten att dricka. Vi som skola tar emot skomjölksstöd från Europeiska garantifonden för jordbruket vilket innebär att vår mjölk delvis finansieras av fonden. För att få stödet ska vi som skola bland annat utbilda våra elever om jordbruk och hållbar mat.

Många av våra råvaror är ekologiska och kravmärkta och vi väljer alltid bra råvaror utifrån närings- och hållbarhetsperspektiv. Eftersom våra matvanor har stor påverkan på klimatet tycker vi att det är viktigt att arbeta aktivt för att servera en mer ”klimatsmart” mat. Det innebär att vi strävar efter att maten ska bidra så lite som möjligt till ökning av växthusgaser som påverkar klimatet. Det här gör vi för att minska vår klimatpåverkan och minimera matsvinnet:

  • I möjligaste mån laga maten i omgångar under lunchen, till exempel koka pasta och ris i omgångar för att slippa slänga överbliven mat.
  • Kockarna är ute i matsalen och har en bra dialog med elever och personal samt hjälper våra allra minsta elever att lägga upp mat så att de inte tar mer än de orkar äta upp.
  • Kontinuerlig uppföljning av alla recept och åtgång beroende på maträtt vilket ger en bra kunskap om vilka mängder som går åt till de olika luncherna.
  • Goda rutiner för snabb nedkylning av överbliven mat för att kunna använda den senare.
  • Servera vegetarisk mat som huvudrätt minst en dag i veckan.
  • Servera MSC-märkt fisk minst en dag i veckan.
  • Servera mindre mängd nötkött och välja kött med omsorg.
  • Dryga ut köttgrytor med mer grönsaker och baljväxter för att minska andelen kött
  • Samordna mattransporter.
  • Källsortering.

Dagens lunch presenteras på ett modernt och stilfullt sätt på Instagram. Bilden visas även på skolans hemsida och info-tv:s, så att elever, föräldrar och personal kan se vilken lunch som serveras. Följ oss gärna på Instagram @vastbergakoket.

vastbergakoket04vastbergakoket01
vastbergakoket02vastbergakoket03

 

Kontaktuppgifter

Västbergaköket


08-563 161 11
koket@vastbergaskolan.se